KOZARSKI ETNO FESTIVAL 2014

Kozara201404.07. – 07.07.2014., Piskavica – Banja Luka, Festival „10. Kozarski etno“, u organizaciji KUD „Piskavica“ i Turističke organizacije grada Banja Luka održan je 04. i 05. jula 2014. godine u potkozarskom selu Piskavica (Društveni dom i uži prostor centra) i 07. jula na Trgu srpskih vladara u Banjaluci. Festival ima za cilj promociju bogatstva različitosti nematerijalnih kultura svijeta koje trebaju da podstaknu lokalno stanovništvo da više cijeni svoje kulturno nasljeđe. Festival je i prilika da se lokalna kultura i tradicija predstavi široj domaćoj i međunarodnoj javnosti kroz ulogu promotivnog alata za razvoj ruralnih zajednica na principima održivosti.Festival  prikazuje kozarskog etno čovjeka, kako se nekada živjelo na Kozari i Potkozarju, običaje koji danas predstavljaju veoma zanimljivu turističku atrakciju. 

Takođe, festival je bio obojen autentičnim etno zvukom kroz prezentaciju izvornih pjesama i sviranja u kojem su učestvovale grupe sa kozarskog područja, BiH, regiona kao i gosti iz inostranstva. Na 10. kozarskom etnu nastupila su Kulturno-umjetnička društava iz zemlje i inostranstva, 10 izvornih pjevačkih grupa sa područja Kozare u takmičarskom programu i etno grupe iz inostranstva u revijalnom programu. 
S obzirom da je u programu festivala stavljen akcenat na Kozarski etno, ovo je bila prilika da se predstavi naša kultura sa tradicijom i običajima široj domaćoj i svjetskoj javnosti kroz gostovanja i informativno-propagandni materijal. 
U festival su ukomponovane tipične scene iz života i dnevnih poslova etno kozarskog čovjeka, a tema festivala Kozarski etno 2014. bio je običaj o Malom Božiću potkozarskog kraja. U skladu sa temom  organizovani su performansi i izložbe.
Stručni seminar na temu „Pjesme, igre i običaji Kozare, Posavine i Makedonije“ i učešće stručnog žirija  doprinijeli su raznovrsnosti i kvalitetu programa festivala.
Takođe, u sklopu festivala održano je takmičenje u tradicionalnoj sportskoj disciplini bacanje kamena s ramena. Pobjednici Festivala te društva i grupe iz inostranstva (gosti festivala u Piskavici), 7. jula nastupili su na Trgu srpskih vladara u Banjaluci.

Ovaj unos je objavljen pod KUD "Piskavica". Zabeležite stalnu vezu.